Julia berättar om sin tid på WAAPA

Julia går just nu på Edith Cowan, WAAPA (Western Australian Academy of Performing Arts) i Perth, Australien. Här berättar hon målande om sin spännande första tid på skolan.

julia-landbergJag hörde först om möjligheten att fortsätta studera utomlands under min sista termin på Calle Flygare. Det stod mellan London och Australien. Eftersom jag tidigare har bott i Sydney, lockade Australien och skolan WAAPA (Western Academy of Performing Arts).

Många av oss som vill ta en kandidatexamen inom teater vet hur sällan och få elever scenskolan tar in. Därför såg jag den här chansen som ett alternativ och möjlighet till en unik internationell utbildning och en kandidatexamen inom scenkonst. Jag bestämde mig för att söka till nästa intagning.

Samarbetet mellan Calle Flygare och WAAPA betyder att om en sökande som har studerat båda åren på Calle Flygares Skådespelarprogram kommer, via auditionprocessen, in på skolan kan denne tillgodoräkna första året och behöva enbart gå de sista två åren. Man behöver inte spara undan massa pengar heller, utan hela utbildningen är CSN-berättigad, inklusive terminsavgifterna. Men jag rekommenderar ändå att börja spara så tidigt som möjligt om du är inriktat på utbildningen.

Auditionprocessen tar tid och energi, därför rekommenderar jag framtida sökande att förbereda sig så tidigt som möjligt. Förutom pappersarbete, intyg osv, behöver skolan en filmad monolog, antingen en egenvald eller en av de tillgängliga på hemsidan, självklart på engelska. Om du går vidare därifrån väntar en skypeintervju med utbildningens huvudlärare, Dr. Frances Barbe.

I december kom mitt mail från skolan. Jag var otroligt nervös inför beskedet och vågade knappt läsa det. Jag hade bara mitt mål riktad dit, tänk om jag inte kom in? I mailet stod det att min audition var godkänd, nu behövde de bara kolla mina papper. Vad betydde det här? Kom jag in? Det verkar inte vara hundra procent klart men min audition var lyckad i alla fall. Det borde inte vara några konstigheter med mina papper så har jag tekniskt sett kommit in? Jag var riktigt fundersam men godkännandet för papperna kom ganska snart efter och jag hade kommit in fullt! Jag kunde inte annat än jubla!

Då var det dags att kontakta Blueberry Wordwide. Det hjälpte mig med ytterligare pappersarbete, visum, CSN, tips och råd. De är helt fantastiska och får en att känna sig trygg.

2 februari 2016 landade jag i Australien. Jag hade förbokat en taxi som körde mig till studentboendet, som ligger i samband med skolområdet. Att få boende är väldigt enkelt och ECU Student Village är ett bra ställa att bo på första tiden.

Utbildningen är mycket mer än bara skådespel och strävar efter det nya och innovativa inom teater. Vi får lära oss allt från regi till ljus och ljud och marknadsföring. Den här utbildningen har breddat mig som scenkonstnär. Tanken med utbildningen är att utbilda scenkonstnärer som kan ta en idé till en färdig föreställning, med allt vad det innebär, det är alltså ingen renodlad skådespelarutbildning. Du behöver kunna tänka kreativt, kritiskt och testa nya idéer, för att sekunden efter vara villig att kasta bort dem.

Det jag har att tacka Calle Flygare för är min grundutbildning i skådespel. När jag testar scener och idéer på golvet är det skönt att kunna luta sig tillbaka på tekniker och kunskap jag har fått genom Calle och fokusera på skapandet.

Skolan är på heltid och tar därför upp mycket tid, men det händer mycket utanför också. Till exempel har alla utbildningar på skolan en egen klubb som anordnar fester och event. De är väldigt roliga och brukar oftast ha teman, exempelvis den obligatoriska togafesten. Festerna är till för att samla ihop pengar till kursen för att kunna till exempel bjuda extra föreläsare, workshops eller utöka budgeten för avgångsfesten.

Det blir även en hel del föreställningar att gå på, eftersom WAAPA även har utbildningar inom bland annat musikal, dans och skådespeleri. Självklart går vi på varandras föreställningar, inom konstnärsbranschen gäller det att finnas där för varandra.

Förutom skolan är Perth en bra stad att bo i. Det är som en liten storstad, hem för ca 2 miljoner, men känns aldrig stressig. Skolan ligger nära innerstan, stranden och naturen.

Att komma till Australien och WAAPA har varit livsomvälvande för mig. Jag går en fantastiskt utbildningen med fantastiska lärare och får även en riktig collegeupplevelse, med allt vad det innebär. Men det är även tufft och mycket förväntas av dig, speciellt när du kommer direkt till andra året, samt du behöver vara bra på engelska för att hänga med.

Vill du pusha gränser inom teater och förbereda dig för att kunna skapa dina egna verk är WAAPA definitivt någonting för dig.

Jag vet att jag har valt rätt och ser fram emot att dra mitt strå till stacken i teatervärlden.

Tack Calle Flygare och WAAPA.

Julia Landberg