Skådespelarprogrammet

Hem / Skådespelarprogrammet

Starta din karriär med en skådespelarutbildning på Calle Flygare

Ta dig närmare din skådespelardröm och lär dig skådespeleriets hantverk av framgångsrika och rutinerade skådespelare. Vi har utbildat blivande skådespelare sedan 1940 och har haft glädjen att ha många kända elever som Magnus Uggla, Björn Gustavsson, Christine Meltzer, David Helenius, Alexandra Rapaport och Sofia Helin. Vill du bli vår nästa stjärna?

Skådespelarprogrammet är en tvåårig yrkesutbildning med 100% studietakt med möjlighet att söka CSN till både uppehälle och delar av utbildningsavgiften. För dig som älskar att agera, har rätt driv och är beredd på hårt och roligt arbete, ger utbildningen dig en gedigen plattform i din framtida skådespelarkarriär. Det är vanligt att våra elever väljer att studera vidare utomlands eller vid någon av Sveriges teaterhögskolor, medan andra börjar arbeta som skådespelare inom teater, film och TV direkt efter utbildningen.

Om utbildningen

Utveckla din skådespelartalang och få nya kunskaper och färdigheter som rustar dig inför ditt framtida yrke som skådespelare. Vi erbjuder en gedigen skådespelarutbildning, med fördjupad kunskap i olika uttrycksmedel. Nedan följer ett axplock av vad du kommer att få lära dig:

  • Skådespelarteknik: Vässa din talang med olika skådespelartekniker och metoder och få grundverktygen som du behöver i ditt framtida yrke.
  • Gruppdynamik: Få kunskap om hur du skapar och verkar i det konstnärliga teamet. Öka din kunskap om hur grupper och grupprocesser fungerar och få guidning i hur man kan hantera olika situationer utifrån ett individuellt och kollektivt perspektiv.
  • Röst: Utveckla din röstförmåga och lär dig att bemästra ditt verktyg i olika scensammanhang.
  • Film: Få erfarenhet av att arbeta både framför och bakom kameran. Lär dig skådespelartekniker och metoder anpassat för TV och film och öka din förståelse för filmteamets förutsättningar och utmaningar.
  • Rörelse: Utveckla ditt kroppsspråk och öva dig på att bemästra din kropp och dina rörelser för att skapa nya fysiska skådespelaruttryck.
  • Textanalys: Få kunskap om olika epokers speciella dramatiska uttryck och få metoder och verktyg för hur du ska gå tillväga för att tolka olika texter utifrån både ett övergripande och detaljerat perspektiv.
  • Scenkamp: Få en grundläggande utbildning i olika slagsmålstekniker som du kan använda på scen och framför kameran.
  • Slutproduktion: Som avslutning på din sista termin hos oss, kommer du att få visa upp vad du har lärt dig under dina två år på Calle Flygare. Varje avgångsklass genomför en slutproduktion som framförs inför öppen publik och branschfolk.
Grundläggande behörighet

För att söka till Skådespelarprogrammet behöver du ha en examen från gymnasieskolan, gymnasiesärskolan eller motsvarande utbildning.

Om du inte har en gymnasieexamen kan vi i vissa fall göra undantag från grundläggande behörighet, om vi bedömer att du kan uppnå utbildningsmålen.

Vi genomför två antagningar till varje termin. För utbildningar som startar till hösten tar vi in två klasser och till våren en klass. Varje klass omfattar endast 16 studenter för att ge varje elev de bästa förutsättningarna att lyckas.

Ansökningsomgång med start HT 2021

Ansökan öppnar: 1 April 2021

Pris

Skådespelarprogrammet är en tvåårig avgiftsbelagd utbildning och kostar 42 300 kr per termin. Utbildningen berättigar till studiestöd från CSN, som även erbjuder möjlighet till merkostnadslån som kan bekosta delar av din undervisningsavgift. Läs mer om möjligheterna att låna till undervisningsavgiften på CSN:s hemsida.

Betalning

42 300 kr inbetalas per termin. Total kostnad för två år uppgår till 169 200kr.

Observera att avgiften för ditt andra läsår kan komma att justeras beroende av inflation och andra kostnadsökningar. Kostnader för studiemateriel och litteratur tillkommer med ca 1 000-2 000kr per läsår beroende av om du väljer att köpa allt eller lånar eller delar studiematerialet med andra.

Ladda ner en sammanfattning av vår utbildningsplan

SKP utbildningsplan

Skådespelarutbildning med 80 års erfarenhet

Skådespelarprogrammet ger dig nycklarna till branschen. Vi tror att våra elever vinner på att få kunskap om flera olika teatertekniker och att det ger dig möjlighet att komma underfund med vilken som passar dig bäst. Därför är vår utbildning både bred och djup med målet att du som elev ska kunna göra övertygande gestaltningar med hjälp av din röst och ditt kroppsspråk i nära samspel med andra skådespelare och din publik.

Så är utbildningen uppbyggd

Under ditt första år hos oss får du viktiga grunder som studieteknik, genusfrågor, rörelseteknik, skådespelarteknik, röstteknik, monolog- och dialogteknik. Mellan år ett och två görs sedan en bedömning av dina möjligheter att uppnå våra kurs- och examensmål. För dig med goda möjligheter att fullfölja utbildningen väntar sedan ytterligare ett spännande och roligt år med oss.

Under år två fördjupar du dina kunskaper inom rörelseteknik, skådespelarteknik och röstteknik ytterligare och lär dig filmskådespelarteknik, improvisation och devising. Du får även kunskap om hur det är att vara frilansande skådespelare och lär dig att hantera kontrakt, ekonomi och marknadsföring. Som avslutning får du visa upp vad du har lärt dig under din klass slutproduktion, vilken spelas upp för en stor publik där även branschfolk bjuds in för att visa vad du och dina studiekamrater kan åstadkomma.

Din framgång är vårt mål

Om några år kan det vara du som undervisar skolans elever vid sidan av din skådespelarkarriär. Innan dess kommer du ha skrattat och gråtit när du skapat teatermagi tillsammans med studiekamraterna. I samarbete med professionella skådespelare och med studiekamrater kommer du ha blivit medveten om att du har många fler talanger än du visste om när du började här. Nu är det din tur att ta första steget för att uppnå dina egna drömmar. Välkommen med din ansökan till skådespelarutbildningen som lägger grunden till din framtid.