Skådespelarprogrammet

Starta din skådespelarkarriär på Calle Flygare

Ta dig närmare din skådespelardröm och lär dig skådespeleriets hantverk av framgångsrika och rutinerade skådespelare. Vi har utbildat blivande skådespelare sedan 1940 och har haft glädjen att ha många kända elever som Magnus Uggla, Björn Gustavsson, Christine Meltzer, David Helenius, Alexandra Rapaport och Sofia Helin. Vill du bli vår nästa stjärna?

Skådespelarprogrammet är en tvåårig yrkesutbildning med 100% studietakt som är CSN-berättigad till både uppehälle och studieavgift. Observera att merkostnadslånet inte täcker hela utbildningsavgiften. För dig som älskar att agera, har rätt driv och är beredd på hårt och roligt arbete ger utbildningen dig en gedigen plattform i din framtida skådespelarkarriär. Det är vanligt att våra elever väljer att studera vidare utomlands eller vid någon av Sveriges teaterhögskolor, medan andra börjar arbeta som skådespelare inom teater, film och TV direkt efter utbildningen.

Om utbildningen

Som elev på Skådespelarprogrammet kommer du att arbeta med olika skådespelartekniker och metoder. Detta för att öva dig, få kunskap om och utveckla olika färdigheter som du kommer att använda i ditt framtida yrke som skådespelare.

Vi erbjuder dig en grundutbildning inom skådespeleri och du får även en fördjupad kunskap i olika uttrycksmedel för att bättre kunna göra val inom scenkonst, i en kollektiv process.

Bland annat kommer du få undervisning i ämnen som Skådespelarteknik, Monologteknik, Dialogteknik, Film, Röst, Sång, Rörelse, Textanalys m.fl. ämnen.

Här följer axplock från några ämnesbeskrivningar:

  • Skådespelarteknik: här får du dina grundläggande verktyg och, i arbete med dialogtexter och monologer, får du prova olika metoder och skådespelatekniker.
  • Gruppdynamik: detta ämne är grundläggande för att skapa ett konstnärligt team; undervisningen i gruppdynamik ger dig kunskap om hur grupper fungerar och hur grupper löser olika situationer på bästa sätt för såväl individ som grupp.
  • Röst: taltekniker och övningar samt versmått. Hur använder du din röst på bästa sätt? Hur gör du dig hörd? Hur kan du bäst använda pausering, betoning och olika dialekter?
  • Sång: teknikträning, solo och ensemblearbete. Du får med sångpedagogens hjälp en möjlighet att utveckla din individuella sångpotential för arbete inom teatern.
  • Film: i detta ämne får du arbeta både framför och bakom kameran med alla de utmaningar ett filmteam ställs inför. Skådespelarmässigt arbetar du med de mindre uttrycken, anpassat för film och TV.
  • Rörelse: kroppen är ditt instrument på scenen. I ämnet rörelse får du möjlighet att utveckla ditt kroppsspråk och att erövra nya fysiska uttryck.
  • Textanalys: detta teoretiska ämne ger dig nycklarna in i dramatexten. Du lär dig tyda olika epokers speciella dramatik och utryck; du övar dig i att förstå hur du ska tolka en text, både övergripande och genom att djupdyka i frågor som Varför? Hur? Vad blir resultatet av den handlingen? Hur driver rollkaraktärerna det hen vill?
  • Scenkamp: våra lärare har lång erfarenhet av stunt, och i ämnet scenkamp får du en grundläggande utbildning i bland annat slagsmålstekniker.

Allt detta leder fram till den sista terminens slutproduktion som avgångseleverna framför inför öppen publik och branschfolk.

Grundläggande behörighet

För att söka till Skådespelarprogrammet behöver du ha treårig gymnasieexamen eller ha motsvarande slutbetyg/intyg från Komvux, folkhögskola, gymnasiesärskola eller gymnasieskola utomlands. Endast i vissa fall kan vi göra undantag om vi bedömer att du ändå kan uppnå examensmålen.

Vi öppnar datum för audition 2020 under oktober månad. Löpande information om när och hur du ansöker kommer att finnas här samt på calleflygare.se förstasidan.

Pris

Skådespelarprogrammet är en avgiftsbelagd utbildning och kostar 81 500 kr/år för HT 2020. Utbildningen berättigar till studiestöd från CSN, som även erbjuder möjlighet till merkostnadslån som kan bekosta delar av din undervisningsavgift. Läs mer om detta här och på CSN:s hemsida.

Betalning

40 750 kr inbetalas per termin. Totala kostnaden för hela läsåret är 81 500 kr.

Observera att avgiften för ditt andra läsår kan komma att justeras beroende av inflation och andra kostnadsökningar. Kostnader för studiemateriel och litteratur tillkommer med ca 1 000-2 000kr per läsår beroende av om du väljer att köpa allt eller lånar eller delar studiematerialet med andra.

80 års erfarenhet ger dig nycklar till branschen

Vi tror att våra elever vinner på att få kunskap om flera olika teatertekniker och att det ger dig möjlighet att komma underfund med vilken som passar dig bäst. Därför är vår utbildning både bred och djup med målet att du som elev ska kunna göra övertygande gestaltningar med hjälp av din röst och ditt kroppsspråk i nära samspel med andra skådespelare och din publik.

Så är utbildningen uppbyggd

Under ditt första år hos oss får du viktiga grunder som studieteknik, genusfrågor, rörelseteknik, skådespelarteknik, röstteknik, monolog- och dialogteknik. Mellan år ett och två görs sedan en bedömning av dina möjligheter att uppnå våra kurs- och examensmål. För dig med goda möjligheter att fullfölja utbildningen väntar sedan ytterligare ett spännande och roligt år med oss.

Under år två fördjupar du dina kunskaper inom rörelseteknik, skådespelarteknik och röstteknik ytterligare och lär dig filmskådespelarteknik, improvisation och devising. Du får även kunskap om hur det är att vara frilansande skådespelare och lär dig att hantera kontrakt, ekonomi och marknadsföring. Som avslutning får du visa upp vad du har lärt dig under din klass slutproduktion, vilken spelas upp för en stor publik där även branschfolk bjuds in för att visa vad du och dina studiekamrater kan åstadkomma.

Din framgång är vårt mål

Om några år kan det vara du som undervisar skolans elever vid sidan av din skådespelarkarriär. Innan dess kommer du ha skrattat och gråtit när du skapat teatermagi tillsammans med studiekamraterna. I samarbete med professionella skådespelare och med studiekamrater kommer du ha blivit medveten om att du har många fler talanger än du visste om när du började här. Nu är det din tur att ta första steget för att uppnå dina egna drömmar. Välkommen med din ansökan!