Calle Flygare har öppet vardagar 8:30–17:30 | Email: info@calleflygare.se | Telefon: 08-628 22 34

Calle Flygare Blogg

Ta dig närmare din skådespelardröm

Här i bloggen kan du lära dig mer om vad som händer på Calle Flygare Teaterskola. Häng med bakom scen!

Elinor syns i Netflix-produktion

[11/01/2024]

Jag heter Elinor Silfversparre och är uppvuxen till Stockholm, Bromma. Jag studerade på Calle flygare teaterskola VT20-HT21 och har sedan våren 2022 jobbat som skådespelare. Mitt senaste stora jobb var rollen som Moa i Netflix-filmen "One more time" där jag fick chansen att spela mot fantastiska skådespelare som Hedda Stiernstedt, Maxwell Cunningham och Miriam Ingrid (för att nämna några).

Vilken utbildning gick du på Calle Flygares teaterskola?
Skådespelarprogrammet.

Hur var utbildningen?
Två månader in i min första termin slog pandemin till så mitt första år på Calle blev väldigt annorlunda, men på det stora hela fick vi göra allt mellan himmel och jord. Vi arbetade fysiskt med fysträning, dans, mim, stunts och allmänt hur man brukar kroppen som skådespelare. Vi fick också jobba med klassiska pjäsförfattare som Shakespeare, Strindberg, Fosse mm. Vi fick jobba och skapa fritt under barnteater, vårt devising-program och leka oss fram till en föreställning, samt jobba med våra röster i sång, tal och röstvård. Men det största och mest spännande av allt var självklart slutproduktionen då vi som klass tillsammans med en regissör fick sätta upp en stor, professionell föreställning på en teater och ha både en repetitions och spelperiod.

Varför valde du Calle Flygare och vad var bäst med utbildningen?
Flera nära vänner till mig pluggade på Calle Flygare och trivdes jättebra. Varje gång vi umgicks berättade dem om alla roliga projekt och övningar de höll på med och ju mer jag hörde, ju mer saknande jag teatern och längtade efter att själv få syssla med det på heltid. Jag sökte utbildningen och kom in på första försöket. Det kändes som en så härlig stämning på skolan och alla lärare och hjälpelever jag träffade under min sökning var så välkomnande och trevliga, vilket gjorde att jag direkt kände mig avslappnad och bekväm. Jag valde även utbildningen för att den låg i Stockholm, vilket inte gjorde att det blev en särskilt stor omställning för mig då jag redan bodde här, men också för att de tog in elever från hela landet vilket betydde att vi alla skulle kunna bidra med olika upplevelser och bakgrunder och lära oss av varandra, vilket gynnade vårt skådespeleri.

Hur var lärarna, klasskamraterna och lokalerna?
Lärarna var väldigt olika, vilket jag tycker är bra, för det gör att alla i klassen kommer ha haft minst en lärare vars arbetssätt de verkligen trivs med. Vissa lärare arbetade på skolan heltid och jobbade "endast" som teaterlärare inom olika ämnen för oss. Andra lärare var aktiva skådespelare som arbetade i branschen parallellt med lärandet. Jag trivdes med den kombinationen då det gjorde att man både hade en trygghet och stabilitet i de fasta lärarna, men också fick lära sig väldigt mycket om hur det är att vara en aktiv skådespelare från de lärarna som jobbade samtidigt. Lokalerna är rätt små och ser från utsidan inte ut att vara mycket, men på grund av detta gjorde det hela skolan väldigt mysig och intim. det var lätt att lära känna folk från andra klasser då vi alltid sprang in i varandra. Sen själva läget på skolan var ju fantastiskt, mitt i Stockholms innersta kärna!

Vad är ditt bästa minne från studietiden?
Så mycket! Men det roligaste måste varit att lära känna alla fantastiska klasskompisar som jag fortfarande står nära idag, och att få sätta upp vår slutproduktion "100 sånger" som regisserades av Hugo Hansén. Den pjäsen, den rep-processen och hela den upplevelsen som var fylld av så mycket skratt, lärdomar och underbara minnen kommer jag ha med mig länge.

Skulle du rekommendera andra att gå på Calle Flygare?
För att alla borde hålla på med teater, åtminstone studera det. Teater är den mänskligaste sättet att lära känna sig själv och sina medmänniskor då du bokstavligt talat måste ställa dig in i en annan persons situation, samt förstå dig själv för att veta hur du reagerar i olika situationer och hur dina känslor presenterar sig. Men också för att det är så himla kul, vill man jobba i scen och filmbranschen är Calle Flygare det perfekta smakprovet.

Tror du att du kommer att plugga vidare?
Jag tror inte jag kommer plugga vidare, mest för att jag känner mig skoltrött och just nu i min vardag prioriterar jobb och karriär framför utbildning. Sen vet jag helt ärligt inte vad jag skulle vela plugga och jag skulle göra det igen.

Har du frågor?

Om du har frågor kring våra kurser eller bara vill följa oss på socialmedia, vi finns här för dig!

Följ med bakom scen på Calle Flygare

Elinor i Netflix-produktion

Elinor Silfversparre studerade på Calle flygare teaterskola VT20-HT21 och har sedan våren 2022 jobbat som skådespelare. Elinors senaste stora jobb var som Moa i Netflix-filmen "One more time".

Med passion för skådespeleri

Det har sedan barnsben varit en dröm att bli skådespelare och så här i efterhand ser jag tydligt att det var en dröm jag inte riktigt vågat realisera eller ens erkänna för mig själv att jag alltid haft.

Maktstrukturer inom teater

Varje termin håller vi en temadag under vilken studerande får fördjupa sig inom ett ämne relevant för deras framtida karriär. Vårens temadag behandlade intima scener och maktstrukturer inom teater och film.

Calle Flygare på Instagram

Följ Calle Flygare på sociala medier för att bli inspirerad och se vad som händer på skolan. Vi finns på Instagram som: @calleflygareteaterskola