Bokningsvillkår och ordningsregler för deltagande på Calle Flygares Kursverksamhet
Villkoren ligger som grund för din anmälan och det är därför ytterst viktigt att du sätter dig in i vad som gäller för våra kurser, för anmälan till dessa och angående dess betalning.
VÅR IDÉ – processer före produktioner
Viktigt att veta är att vår barn- och ungdomsverksamhet inte är produktionsinriktad. Detta betyder att vi fokuserar mer på elevernas utveckling av hantverket samt på att optimera den egna personliga utvecklingen. Vårt mål på Calle Flygare Teaterskola är att förmedla kunskap och tekniker inom skådespeleri, oavsett om det gäller en kurs i skådespeleri, film, eller musikal. Vi vill att alla våra elever ska få utvecklas i sin egen takt och den utvecklingen vill vi inte överskugga med ett stort fokus på uppspel.
Vårt arbetssätt är därför processinriktat där vår filosofi är att på ett lekfullt sätt utveckla varje elevs förmåga att kommunicera, samarbeta och fokusera med hjälp av teatern som hantverk. Vi ser varje elev som en unik individ med unik inneboende kapacitet. För oss är lärandet inom teater ett lärande inom kommunikation, med gruppen som plattform. Här handlar det om att träna på att ta och ge plats samt kunna samarbeta och känna styrkan i en grupp med olika individer, olika bakgrunder, som arbetar mot ett gemensamt mål. Hos oss måste man inte stå på scen, men man får alla verktyg för att lyckas om man vill.
I våra kurser jobbar eleverna i grupp och bildar tillsammans en ensemble. Våra lärare växlar mellan grupp- och individfokus så att alla elever ska få ut just det de behöver av kursen och uppgiften. Inför rollfördelningar är det därför inte ovanligt att roller fördelas genom lottning efter önskemål – vi castar aldrig roller.
Allt scenkonstarbete vi jobbar med vilar på processer menade att stimulera kreativitet och fantasi. Ofta används improvisation och ”lek” liknande övningar i samtliga kurser därför vill vi poängtera att det som förmedlas som lekar har tydliga riktningar och är en del av en noga utarbetad pedagogik. Läs gärna dokumentet ”Har ni bara lekt idag?” för att se vad vi tränar på genom de övningar som ibland refereras till som lekar. Dokumentet finns att hämta/läsa i vår reception.
Våra terminsupplägg skiljer sig åt mellan vårtermin och hösttermin. Läs mer om detta under Terminsupplägg Vårtermin/Hösttermin.
POLICY MOT DISKRIMINERING OCH MOBBING
Calle Flygare Teaterskola har en nolltolerans mot alla former av trakasserier och mobbing. Vi accepterar inte nedsättande kommentarer eller på något vis kränkande särbehandling bland våra elever eller personal.
- På Calle Flygare är alla elever och personal jämlika oavsett könstillhörighet, bakgrund, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder. Vi anser att mångfald och olikheter berikar.
ORDNINGSREGLER
Calle Flygare Teaterskola är en liten skola med stor verksamhet och det är många olika intressen som ska samsas i våra lokaler. Respekt är ett ledord och vi ber dig som elev att respektera ordningen i våra utrymmen och att respektera de andra individer som deltar i aktiviteter på skolan. För att inte störa pågående lektioner ber vi dig att vara lugn i våra utrymmen. Spring och skrik är inte tillåtet då det stör pågående verksamhet.
Målsmän eller annan avlämnande vuxen ansvarar för sitt barn fram till dess att lektionen börjar och efter det att lektionen är slut. Personal på skolan tar inte ansvar för elever innan och efter lektionerna. Salarna är avsedda för lektioner tillsammans med lärare – salen får inte användas av elever utan lärarens medverkan.
I salarna får inte mat och dryck, annan än vatten, förekomma. Därtill får inte glas och porslin tas in i salarna. Med hänsyn till barfota fötter ber vi att ni hanterar glas och porslin med stor aktsamhet i alla våra utrymmen.
Vi ber dig även ta del av terminens Välkomstinfo som mejlas ut till deltagare inför terminsstarten. Där framgår specifik information samt ordningsregler för just den kommande terminen.
Viktiga förbud
- Nötförbud, Citrusförbud gäller på skolan på grund av allergier. Ta inte med detta eller något som kan innehålla exempelvis nötter, som Snickers/Bars. Dessa förbud kan variera och information om detta går ut till elever som ska påbörja kurser hos oss.
- Foto- och filmförbud. På skolan råder foto- och filmförbud. Detta för att skydda alla individers integritet. Detta förbud gäller även vid olika typer av uppspel. Vissa undantag gäller vid exempelvis lovkurser där samtliga deltagare måste godkänna och målsmän skriva under en blankett för att foto och filmning ska tillåtas.
- Skoförbud gäller i salarna, vänligen ställ av dig skorna i foajén eller ta med inneskor.
ANMÄLAN
En anmälan görs via vår hemsida www.calleflygare.se. Klicka på boka knappen för den kurs du valt. Var noga med att fylla i alla uppgifter som formuläret frågar efter, speciellt då det gäller e-post och mobilnummer. Var noga med att ange kontaktuppgifter som du har aktiv kontroll över. Anmäler du ett barn är det dennes uppgifter som lämnas under deltagare.
Observera att din anmälan är bindande. Regler för avanmälan hittar du nedan under rubriken avanmälan.
När du anmält dig får du ett autosvar som bekräftar att vi mottagit din anmälan till den mailadress du har angivit. Observera att detta endast är en bekräftelse på att din anmälan är inkommen och inte ett antagningsbesked. Får du inget autosvar har vi inte mottagit din anmälan och du löper då risk att inte få din anmälan handlagd. Vid uteblivet autosvar kolla i första hand din skräpmejlkorg, och gör annars om anmälan på nytt på vår hemsida.
Vi hanterar alla anmälningar i turordning. Kan vi erbjuda dig en plats till önskad kurs skickar vi ut ett antagningsbesked med ytterligare information. Detta kan ta upp till en vecka då vi hanterar alla anmälningar manuellt för att säkerställa att den valda kursen är lämplig för dig/ditt barn. Antagningsbeskedet kommer skickas till den mailadress som du har angivit vid anmälan. Kan vi inte erbjuda dig en plats får du information om en potentiell kö-plats.
Aktiv anmälan måste ske varje termin, dvs det sker ingen automatisk överflyttning mellan terminer. Anmäld kursdeltagare har dock alltid förtur till att boka en plats till kommande termin – mejl skickas ut med en återanmälningslänk inför kommande termin med ett visst antal dagars förtur. Bokar man inte en plats inom dessa dagar kan platsen gå förlorad till nya deltagare.
Observera att återanmälningslänken går till den kurs vi i samråd med läraren rekommenderar för fortsätt utveckling. Calle Flygare Teaterskola förbehåller sig rätten att neka en elev plats i önskad kurs om gruppen anses för avancerad.
KUNDREGISTER
I och med att du godkänner anmälningsvillkoren, vilket måste ske för att anmälan ska kunna göras, samtycker du till att bli registrerad med personnummer i Calle Flygare Teaterskolas kundregister. Registret är till för kallelser och fakturering. Vi lämnar aldrig ut personuppgifter till tredje part.
AVANMÄLAN
Avanmälan tas emot skriftligen via mejl till info@calleflygare.se och är endast giltig vid skriftlig bekräftelse från kursadministrationen. Observera att anmälan är bindande och att utebliven betalning inte godkänns som avanmälan.
Enligt lagen (2005:59) om distansavtal och avtal utanför affärslokaler har du rätt att ångra din kursanmälan inom 14 dagar från den dag då din anmälan inkommit till oss. Om du ångrar dig under ångerfristen, dvs 14 dagar från att vi mottagit din anmälan, kommer vi återbetala den kursavgift vi mottagit från dig. Observera undantag nedan.
- Om kursen inleds under perioden för ångerfristen samtycker du genom din anmälan att din ångerrätt följer våra allmänna avbokningsvillkor, se nedan.
AVBOKNINGSVILLKOR
- Vid avanmälan senare än två veckor innan kursstart kvarstår 15% av kursavgiften, liksom en bindande anmälningsavgift om 500 kr.
- Vid avanmälan senare än en vecka innan kursstart kvarstår 30% kursavgiften, liksom en bindande anmälningsavgift om 500 kr.
- Vid avanmälan en dag innan eller samma dag som kursen påbörjas kvarstår fulla bindande kursavgiften.
Kursdeltagare under 18 år måste anmälas och avanmälas av en målsman för att ärendet ska godkännas. Observera att denna regel innebär en trygghet för både oss och er, då en elev annars kan avanmäla sig utan målsmans vetskap, och inte befinna sig på vår skola som bestämt.
Vid sjukdom (läkarintyg fordras) återbetalas den resterande ej utnyttjande delen av kursen med avdrag för en administrativ avgift om 500 kr.
BETALNING
Faktura skickas till den mailadress som angivits vid anmälan. Var därför noga med att du har angivit en adress som du har aktiv kontroll över.
Vid försenad betalning tillkommer påminnelseavgift på 50:-. Vid ytterligare försenad betalning skickas din betalning till inkasso.
Vid återkommande försenade betalningar riskerar du att inte godtas som kursdeltagare vid efterkommande termin.
RABATT
VOm du anmäler dig på och betalar två eller fler kurser får du 5% rabatt på varje kurs. Detsamma gäller för personer som tillhör samma hushåll.
NIVÅ- OCH ÅLDERSFÖRDELNING PÅ VÅRA KURSER
Våra kurser följer en viss ordning när det gäller nivå och ålder. Det finns ingen anledning att ”rusa” fram och avancera för fort och våra lärare uppmärksammar oss om kursen inte passar dig. De kommer då antingen ge dig mer utmanande övningar eller rekommendera dig en annan nivå. När det kommer till ålder ska eleven ha fyllt den lägsta angivna åldern senast under terminens gång.
Terminen inleds alltid med ett par lugnare ”lära känna-lektioner” för att skapa trygghet i gruppen. Om trygghet och tillit inte finns kan gruppen inte fortsätta jobba på en mer avancerad nivå, denna trygghet vill vi därför inte stressa fram och därför kan de första lektionerna kännas ”enkla”. Vi önskar att ni har detta i åtanke och inte bedömer gruppens nivå efter det första tillfället.
PLACERING
Skolan förbehåller sig rätten att placera elever på rätt kursnivå sett till ålder och förkunskaper. För nuvarande elever görs denna placering utifrån en diskussion mellan kursansvarig lärare och kursadministration; för nya elever görs denna placering utifrån angiven förkunskap vid anmälan. Ny elev som ändå anses ha hamnat i fel grupp kan omplaceras till ansedd rätt nivå, detta sker efter rekommendation från kursläraren och som senast vid det tredje kurstillfället.
Efter det tredje kurstillfället stängs grupperna, därefter görs inga omplaceringar eller nya antagningar. Detta gör vi för att skapa trygghet och kontinuitet hos grupperna, och för att inte störa gruppernas arbete och de känsliga processer som gås igenom under terminens gång.
BYTE AV KURS
Om du inte skulle trivas i din grupp kan du alltid kontakta oss för gruppbyte. Omplaceringar är något vi tillämpar inom ramen för de första tre lektionerna och det sker alltid i samråd med din lärare liksom i mån av plats i övriga grupper. Skolan förbehåller sig rätten att bedöma din nivå och bestämma din placering. När tre kurstillfällen passerat räknas deltagaren som fullt gående elev i bokad kurs.
Observera att din anmälan är bindande och att ett eventuellt avbrott i kursen innefattar andra avbokningsregler, se rubriker avanmälan och avbokningsregler.
DRAMASKUTT OCH TEATERLEK
Våra yngre grupper, Dramaskutt och Teaterlek har en lärarassistent med i klassrummet för att bidra med stöd och trygghet. Föräldrar/målsmän väntar utanför lektionssalen men ombeds att vara tillgängliga om barnet behöver hjälp med toabesök eller extra stöd från en anhörig under lektionen.
Uppvisning i slutet av terminen brukar innebära att eleverna ofta gestaltar en saga och visar upp någon övning. Dessa grupper förbereder dock inte föreställningar i slutet av terminerna. För att få börjar i Dramaskutt eller Teaterlek ska du ha fyllt lägsta ålder innan kursstart.
TERMINSUPPLÄGG VÅRTERMIN/HÖSTTERMIN
Terminsuppläggen skiljer sig åt för att eleverna ska få tid att fördjupa sig i olika tekniker. Under hösten står övningar, improvisation, lekar och djupgående processer i fokus. Höstterminen avslutas med öppen lektion, vilket innebär att du som anhörig har möjlighet att se en del av en lektion för att se hur gruppen och ditt barn arbetar. Eleverna visar ofta upp övningar eller kortare pjäsinslag men inte en färdig produktion.
Under vårterminen jobbar vi med pjäsuppsättningar där eleverna får tillfälle att under en längre tid jobba med en karaktär. Vårterminen avslutas med redovisning, vilket innebär att gruppen presenterar ett längre sammanhållande arbete som har varit en del av lektionerna.
Vi vill att alla våra elever ska få utvecklas i sin egen takt och den utvecklingen vill vi inte överskugga med ett för stort fokus på uppspel. I stället jobbar vi med hantverket och långt mer djupgående samt bredare processer än vad den öppna lektionen / redovisningen kan återspegla. Hos oss måste man inte stå på scen, men man får alla verktyg för att lyckas om man vill.
ÖPPEN LEKTION eller REDOVISNING
Generellt avslutas varje kurs med antingen en öppen lektion (hösttermin) eller en redovisning (vårtermin). Det kan också vara så att läraren, eller läraren tillsammans med gruppen, kommer fram till att inte hålla varken öppen lektion eller redovisning. Detta görs ofta med hänsyn till de processer som gruppen är inne i och är INTE ett tecken på att kursmålen inte har uppnåtts eller att kursgruppen på något sätt har havererat. Vi betonar att detta istället görs med stor omsorg om just gruppen och med stor respekt för de känsliga processer som lätt kan gå förlorade om de forceras genom tvång på uppvisning. Därför är vi tydliga med att vi är process- och inte produktionsinriktade i vår undervisning.
EXTERN SCEN
Calle Flygare Teaterskolas Avancerade ungdomsgrupper och samtliga musikalgrupper har under vårterminen sitt uppspel på en extern scen. Vi hyr en scen under terminen sista helg och samsas om plats och tid. Av den anledningen kan dessa grupper komma att ha sina sista lektioner på en annan tid och dag än vad lektionen normalt sett har. Denna information får berörda alltid i god tid innan. Urvalet för vilka grupper som spelar på extern scen kan variera och det är skolan i samråd med läraren som avgör vilka grupper som får spela på extern scen. Familj och anhöriga bjuds in och betalar en liten biljettavgift. Denna avgift ingår inte i kursavgiften. Biljettpriset gör det möjligt för oss att hyra en extra scen för våra avancerade elever.
LÄRARBYTEN/VIKARIER/GÄSTPEDAGOGER
Om en lärare blir sjuk eller av andra anledningar inte kan genomföra en lektion försöker vi i första hand att ta in en vikarie. Eftersom vi jobbar efter tydliga kursupplägg har vikarien inget problem att ta över från ordinarie lärare. Vi ser att en vikarie/gästpedagog ofta har en positiv inverkan på gruppen med nya infallsvinklar och övningar. I de mer avancerade grupperna kan gästpedagoger vara ett planerat inslag för att ge en fördjupad undervisning inom ett visst område. Skolan tar enbart in vikarier/gästpedagoger som besitter korrekt kompetens i förhållande till gruppens nivå.
Många av våra lärare är yrkesaktiva scenkonstnärer, vilken innebär att de kan få uppdrag som är svåra att tacka nej till. Vissa grupper kan därför ibland komma att ha en gästpedagog under mer än ett tillfälle. Vi på Calle Flygare anser att lärare som är yrkesaktiva är till en stor fördel för våra elever då det ger dem en aktuell inblick i yrket. Calle Flygare Teaterskola förbehåller sig rätten att byta lärare med kort varsel om det krävs. Om lärare behöver bytas under pågående termin skickas information om detta till gruppen. Den lärare som potentiellt tar över gruppen besitter den kunskap som krävs, och Calle Flygare teaterskola ser till att den nya läraren är insatt i gruppens process. Skolan har god rutin, våra kursplaner och vikariepool står tillsammans som garanti för att det inte ska blir något hack i kursupplägget för dig som elev.
Om skolan blir nödgad att ställa in en lektion så ges ersättningslektion. Skolan ersätter inte inställda lektioner med återbetalning av kurstillfället.
INSTÄLLDA LEKTIONER
Vid kort notis om sjukdom eller annat kan det vara så att vi inte hinner få in en vikarie och behöver ställa in en lektion. En inställd lektion kompenseras alltid med ett extrainsatt lektionstillfälle en vecka efter planerat kursavslut. Inställda lektionstillfällen meddelas alltid via mejl och SMS. Se till att dina uppgifter alltid är uppdaterade. Datum för planerade uppspel ändras inte efter inställda lektioner, och läggs alltså inte på ett extra insatt lektionstillfälle.
Inställda lektioner kompenseras inte med återbetalning av lektionstillfället.
MISSADE LEKTIONER
Blir du sjuk eller måste frånvara från en lektion ber vi dig att meddela oss detta på info@calleflygare.se så att din lärare kan planera lektionen bättre. Vi följer upp när en elev haft oanmäld frånvaro i några lektioner i rad och kontaktar målsman. Om du av någon anledning skulle missa en lektion så går den inte att ta igen i annan grupp. Detta då det kan störa känsliga processer som elever arbetar med.
En missad lektion betalas inte tillbaka.
PROVA PÅ
För dig som vill prova på teater erbjuder vi gratis teaterlektioner vid enskilda tillfällen inför varje termin. Syftet är att elever ska få en chans att känna efter om teater är för dem. Oftast sker dessa i december/januari inför vårterminen och i maj/juni inför höstterminen. Vi brukar även delta vid Kulturnatt Stockholm med öppet hus och teaterlektioner.
Vi erbjuder inga prova-på tillfällen under terminens gång. Det första lektionstillfället är alltså inget prova-på tillfälle eftersom gruppens trygghet äventyras om elever ”kommer och går”. Våra avbokningsregler gäller om eleven inte trivs och vill hoppa av kursen. Vi tillåter heller inte att utomstående/kompisar/släkt kollar på under en lektionerna.
CALLE-CAFÉET
Här på Calle Flygare har vi ett café i receptionen där det går att handla enklare förtäring, snacks och dryck. Caféets utbud kan ändras under terminen men det finns alltid något att köpa.
SKÅDESPELARPROGRAMMET
Skådespelarprogrammet har något annorlunda anmälnings- och avanmälningsregler. Läs om dem på Skådespelarprogrammet här.
Har du frågor?
Om du har frågor kring våra kurser eller bara vill följa oss på socialmedia, vi finns här för dig!