Skådespelarutbildning för film och TV
På Calle Flygare Teaterskola erbjuder vi mer än bara teater. Vår ettåriga skådespelarutbildning för film och TV i Stockholm ger dig möjligheten att fördjupa och utveckla dina skådespelartalanger framför kameran. Utbildningen är en vidareutbildning för dig som redan gått Skådespelarprogrammet eller motsvarande utbildning, och för yrkesverksamma skådespelare som vill bredda sina färdigheter och öppna upp för fler möjligheter inom film- och TV-branschen. Ansökt till vår filmskådespelarutbildning och förverkliga dina drömmar om att lyckas som filmskådespelare!
Filmskådespeleri
För dig som vill arbeta framför kameran istället för på scen är en utbildning i filmskådespeleri det perfekta valet. Här får du alla de verktyg och kunskaper du behöver för att lyckas i din karriär som skådespelare inom film och TV. Du får lära dig hur du agerar framför en kamera, förstå skillnaderna mellan skådespeleri och regi i olika genrer, och lära dig hantera och bli bekväm i situationer där ett helt filmteam är närvarande.
Filmskådespeleri kräver tekniker som skiljer sig från när du står på scen. Under utbildningen får du öva på allt från olika kameravinklar till ljud och ljus i bild. Du får också möta yrkesverksamma skådespelare, regissörer och casting directors som delar med sig av erfarenheter och insikter från filmproduktioner för att hjälpa dig i din karriär och öka dina chanser till en roll på TV eller film. Filmskådespelarutbildningen leds av skådespelarna Lina Hall och Fredrik Hiller. Gästlärare inkluderar bland annat casting directors som Fredrik Lehman (Young Royals, En del av dig) och Stina Meyer (Gåsmamman, Agenterna) samt regissören Katja Wik (Exfrun).
Om filmskådespeleriutbildningen
Ansökan till kursstart HT25 öppnar senare i vår. Vill du få mer info när ansökningsperioden är öppen kontakta oss på info@calleflygare.se
Utbildningens syfte
Utbildningens innehåll
Förkunskaper
Ansökningsprocess
Utbildningens omfattning och schema
Utbildningsavgift
Utbildningens moment
TEORI
- Titta på film
Diskutera hur skådespeleri och regi kan skilja sig i olika genrer och stilar.
- Att vara på set/inspelningsplats
Hur kan det se ut på en inspelningsplats? Hur kan en dag på set se ut? Och vem är vem? Vi tittar närmare på roller, regler, kameror, markeringar på inspelningsplatsen samt garderob, hår och mask etc.
- Manus
Snabb genomgång av dramatisk kurva och treaktsmodellen samt hur man skriver kortfilmsmanus.
- Gästföreläsningar
öreläsningar med yrkesverksamma branschfolk där du bland annat får möta rollsättare och regissörer.
PRAKTISKA MOMENT
- Skådespelarteknik framför kameran
För att utveckla fantasin och förnimmelser i kroppen arbetar vi med avslappnings- och skådespelarövningar. Vi arbetar på scener från TV och film där du får verktyg för att vidareutveckla ditt skådespeleri genom att studera och diskutera inspelat material.
Vi studerar kameravinklar och jämför helbild, halvbild och halvbild, samt vinklar över axeln, blockeringar och markeringar med mera för att fördjupa din förståelse för bild och form. Du får också jobba på att lyssna och vara närvarande i stunden samt lära dig behålla ditt skådespeleri naturligt i flera tagningar. Du får lära dig att vara närvarande med din scenpartner, hur du skådespelar med hela kroppen och analysera om du lyssnar aktivt eller om du endast tänker på dina egna repliker.
- Röst- och kroppsmedvetenhet
Genom att studera egeninspelat material, granskar och diskuterar vi det egna rörelsemönstret och eventuella ticks eller ovanor.
- Skillnaden på teater och filmskådespeleri
är går vi igenom vad det finns för skillnader på skådespeleri framför kameran jämfört med på scen. Du får exempelvis lära dig hur du skapar en naturlig, intressant och trovärdig karaktär, hur du gör din rolltolkning unik för dig själv samt hur du minskar ner på rörelse och röst samtidigt som du behåller energin när du arbetar framför kameran.
- Kortfilm
Du får lära dig utveckla och skriva manus till kortfilm genom att lära dig hur du går från idé till att börja skriva, planera, budgetera och ansöka om eventuella tillstånd. Du får även lära dig välja ett team, spela in, klippa, eftersynka, ljudlägga, välja eller skapa eventuell musik för att slutligen färdigställa din kortfilm. Vi kollar framför allt på kortfilmsfestivaler inom och utanför Sverige, där du bland annat får lära dig om ansökningsdatum och hur ansökningar fungerar samt eventuella kostnader för att delta.
- Auditionprocess
Du får lära dig hur auditions fungerar och blir expert på auditionprocessen genom övningar med lärare, rollsättare och regissörer.
- Intima Scener
Tillsammans med en intimitetskoordinator får du under en dag se hur det är att arbeta med intima scener på set, samt lära dig vad du har för rättigheter och skyldigheter under intima inspelningar.
EXAMENSPROJEKT
- Examensprojekt - Kortfilm
I ditt examensprojekt får du omvandla en idé till en färdig film. När kursen är klar ska du ha en färdig kortfilm där du fått utveckla och skriva manus. Projektet innefattar också att du kommer planera, repetera, välja ditt team, spela in, klippa, färdigställa, eftersynka, ljudlägga samt välja eller skapa eventuell musik till filmen.
Har du frågor?
Om du har frågor kring våra utbildningar eller bara vill följa oss på socialmedia, vi finns här för dig!