Calle Flygare har öppet vardagar 8:30–17:30 | Email: info@calleflygare.se | Telefon: 08-628 22 34

Calle Flygare Blogg

Ta dig närmare din skådespelardröm

Här i bloggen kan du lära dig mer om vad som händer på Calle Flygare Teaterskola. Häng med bakom scen!

Fakta om audition: del ett

En audition är ett s.k. uttagningsprov eller ”gallring” som du genomgår när du söker till en konstnärlig uppgift. Du kan göra en audition för t.ex. en film- /TV-roll eller för en teater-/ musikalproduktion. Audition gör du även när du söker en konstnärlig utbildning, t.ex. Skådespelarprogrammet på Calle Flygare Teaterskola. En audition kan bestå av en eller flera uttagningsprov.

Vad är en audition?

Söker du en roll för film eller TV möter du oftast rollsättaren vid första mötet. Rollsättaren filmar dig när du spelar upp en förvald film/TV-scen. Om du sedan går vidare till en andra audition, kallas detta ”Callback”. Då möter du regissören och eventuellt en annan förvald skådespelare. Du testas då mot skådespelaren samtidigt som du får regi. Efter det tillfället gäller det sedan att ha tålamod och vänta på besked om du fått rollen.

Söker du en roll för en teater- eller musikalproduktion så är detta oftast lite annorlunda; då gör du din audition inför en jury bestående av producenter och regissören för produktionen. Du får även här framföra en förvald text ur pjäsen eller en sång (om det är en musikal).

När du gör en audition till en skådespelarutbildning på en Teaterskola får du oftast välja en egen text, en ”monolog”, på ca. två minuter. Utöver detta ska du också förbereda en förvald monolog som skolan du söker till har valt. Du genomgår även ett s.k. rörelseprov där juryn tittar på din förmåga att använda din kropp och hur du uttrycker dig genom den. Detta moment sker i grupp. Det kan även förekomma ”improvisation” och ”gruppdynamiska övningar”. Improvisation är en fantasiövning som du inte förbereder dig till utan du förlitar dig istället helt på din intuition och dina impulser. Detta moment kan ske både individuellt eller i grupp. Gruppdynamiska övningar genomförs för att juryn ska se hur du jobbar i en grupp både praktiskt men eventuellt också teoretiskt.

Vad ska du tänka på inför en Audition?

En audition brukar avslutas med ett djupare samtal mellan dig och juryn som kan liknas vid en intervju. Då berättar du om din bakgrund men också dina förhoppningar. Detta är inget som du behöver förbereda dig på, det viktigaste här är att du är så ärlig som möjligt. En annan bra sak att tänka på inför din audition är att kunna dina texter utantill och glöm inte bort att försöka ha roligt! I nästa del berättar jag lite mer om vad du ska tänka på inför en audition på en teaterskola!

Av Stina Rautelin

Lite fakta om audition: del två

Har du frågor?

Om du har frågor kring våra kurser eller bara vill följa oss på socialmedia, vi finns här för dig!

Följ med bakom scen på Calle Flygare

Elinor i Netflix-produktion

Elinor Silfversparre studerade på Calle flygare teaterskola VT20-HT21 och har sedan våren 2022 jobbat som skådespelare. Elinors senaste stora jobb var som Moa i Netflix-filmen "One more time".

Med passion för skådespeleri

Det har sedan barnsben varit en dröm att bli skådespelare och så här i efterhand ser jag tydligt att det var en dröm jag inte riktigt vågat realisera eller ens erkänna för mig själv att jag alltid haft.

Maktstrukturer inom teater

Varje termin håller vi  en temadag under vilken studerande får fördjupa sig inom ett ämne relevant för deras framtida karriär. Vårens temadag behandlade intima scener och maktstrukturer inom teater och film.

Calle Flygare på Instagram

Följ Calle Flygare på sociala medier för att bli inspirerad och se vad som händer på skolan. Vi finns på Instagram som: @calleflygareteaterskola