Ansök till Skådespelarprogrammet
Här hittar du information om ansökningen till Skådespelarprogrammet på Calle Flygare Teaterskola. Ta dig närmare din skådespelardröm och lär dig skådespeleriets hantverk av framgångsrika och rutinerade skådespelare!
Viktiga datum för utbildningsstart VT24
11 sep: Ansökan för start januari 2024 öppnar
22 okt: Ansökan stänger
27 okt: Sista kompletteringsdag
6–10 nov: Antagningsprov på plats i Stockholm
Antagningsbesked lämnas i november
Steg 1: Ansökningshandlingar och ansökningsavgift
a) Registrera din profil på ansökningssidan
Skapa en profil och registrera dina kontaktuppgifter på Skådespelarprogrammets ansökningsformulär på yh-antagning.se via knappen nedan.
b) Betyg
Ladda upp en kopia på ditt originalbetyg från gymnasieskolan, gymnasiesärskolan eller motsvarande utbildning. Om du fortfarande studerar på gymnasiet och inte har hunnit få ditt gymnasiebetyg ännu, kan du ladda upp ett dokument som intygar/bekräftar att du fortfarande går på gymnasiet. Du som saknar slutbetyg/examensbevis eller utbildningsbevis kan bedömas som behörig till utbildningen genom antagningsprovet och då ber vi dig redovisa det du har i din ansökan (utbildningar och/eller yrkeserfarenhet).
c) Personligt brev
Ladda upp ett kortfattat personligt brev där du svarar på frågan: varför söker du till Skådespelarprogrammet just nu? Brevet ska vara max en halv A4-sida.
d) Ansökningsavgift
Att söka till Skådespelarprogrammet kostar 450 kr. Ansökningar behandlas i samband med att du skickar in dina dokument och anmäler dig till antagningsprovet. Fakturan för ansökningsavgiften skickas ut till din angivna e-postadress. Ansökningsavgiften återbetalas ej efter att du har bokat in dig till antagningsprovet.
Steg 2: Antagningsprov
För behörighet till utbildningen krävs särskilda förkunskaper, vilka vi fastställer genom ett antagningsprov som är en central del i din ansökan och dess resultat används för att fastställa dina möjligheter att tillgodogöra dig utbildningen. Antagningsprovet består av scenprov, grupp- och rörelseövningar samt intervju och genomförs på plats i våra lokaler på Västmannagatan 5, Stockholm i vecka 45. Du väljer någon av dagarna den 6–10 november och som sökande behöver du se till att du har möjlighet att avsätta en heldag. Till antagningsprovet ska du förbereda en valfri dikt och en förvald monolog. Se punkt 1 och 2 nedan:
a) Dikt
Du ska förbereda en valfri dikt som du ska framföra till antagningsgruppen. Du ska kunna dikten utantill och den ska framföras utan att du spelar eller gestaltar texten. Dikten ska:
vara på svenska
framföras utantill
vara max 1 minut lång
inte vara en sångtext
inte vara skriven av dig själv
Tips! Om du inte äger någon diktsamling kan du gå till ett bibliotek för att få hjälp att hitta en dikt som du kan använda.
b) Monolog
Du ska förbereda en monolog där du kan välja mellan två olika texter:
Ur "Rötter" av Arnold Wesker
Ur "Först föds man ju" av Line Knutzon (Du vet att jag älskar dig)
Båda texterna är könsneutrala, vilket betyder att du – oavsett kön – kan välja den text som tilltalar dig mest. Tänk på:
Du måste kunna texten utantill
Du får inte ändra i texten
Föreställ dig vem du riktar texten till
Vad händer sen?
I november skickar vi ut antagningsbeskedet där du får meddelande om du är antagen eller har en reservplats. Är du antagen har du 10 dagars betänketid innan du måste lämna svarsbesked. Du bör ha kontaktat CSN för att undersöka vilka villkor och belopp som gäller för just dig, samt ha en plan för hur du ska finansiera dina två år hos oss. Om du inte svarar i tid, mister du din plats till förmån för första reserv på kö. Frågor kring vår ansökningsprocess och din ansökan besvaras endast via mejl till antagningsenheten@calleflygare.se.
Har du frågor?
Om du har frågor kring våra kurser eller bara vill följa oss på socialmedia, vi finns här för dig!